Search
Close this search box.

Boekreview: Open Water Swimming Manual, Lynne Cox

Eerste helft van het boek super inspirerend en leerzaam, tweede helft langdradig met te gedetailleerde informatie.

Het boek van Lynne Cox lag al een tijdje op mijn nachtkastje en het werd hoog tijd dat ik het weer terug moest geven. Ik mocht het lenen van mijn zwemmaatje Winnifred.
Winnifred had het boek gekocht omdat we van plan waren samen het IJsselmeer over te zwemmen. Ter voorbereiding van de zwemtocht raadde ze me aan het te lezen. Ze waarschuwde me al dat het tot ongeveer de helft een interessant boek was, maar dat het halverwege saai werd doordat Lynne teveel ingaat op gedetailleerde informatie.

Nu ben ik zelf helemaal niet zo’n lezer, maar na bijna een jaar uitlenen werd het toch echt tijd dat het boek terug moest. Ik was ook al begonnen met trainen voor de IJsselmeeroversteek, dus alle tips zijn dan welkom.

Lynne Cox is een behoorlijke ervaren zwemster wist ik door de Netflix documentaire ‘Fishpeople’ (hieronder te zien via YouTube).

Prettig geschreven boordevol tips

Het boek is prettig geschreven en leest daardoor makkelijk weg. Ze neemt je mee naar hoe het voor haar in haar jeugd begonnen was. En hoe ze al vanaf jonge leeftijd vrij lange tochten in koud water deed.

Naast de mooie kant van het zwemmen benadrukt ze ook de andere kant, het gevaar. Zoals hoe te handelen bij gevaar voor oververhitting of onderkoeling.

Daarna gaat het heel gedetailleerd over hoe ze bij de Navy Seals te werk gaan. Interessant tot op een bepaalde hoogte, maar meer iets voor zwemmers die waarschijnlijk zelf al extreme tochten doen. Hoewel ik denk dat dit soort zwemmer zelf al een schat aan ervaring heeft en hiermee een boek zou kunnen vullen.
Als ik niet al open water zwemmer was, zou me de moed compleet in de schoenen zakken met wat ze allemaal verteld in die tweede helft van het boek.

Wat heb ik ervan geleerd?

Met dit boek krijg je een goed idee waar je rekening mee moet houden als je in open water gaat zwemmen. Belangrijkste wat ik eruit gehaald heb: Maak een plan voordat je gaat zwemmen.

  1. Bekijk de weersvoorspelling en stroming vooraf.
  2. Zorg voor geschikte uitrusting, zoals een wetsuit en zwembril.
  3. Zwem met een partner of in een groep.
  4. Wees bewust van de aanwezigheid van boten en andere watergebruikers.
  5. Volg de regels van het water en houd rekening met andere watergebruikers.
  6. Bewaar een veilige afstand van de kust en rotsen.
  7. Maak van te voren goede afspraken met je zwempartner of groep.
  8. Zorg voor voldoende energie en hydrateer regelmatig.
  9. Wees voorbereid op noodsituaties en weet hoe je hulp moet verlenen.
  10. Houd altijd rekening met de veranderingen in het water en weersomstandigheden.

recente blogs

Open Water Zwemmen

Winterzwemmen in het Zwarte Plasje in Rotterdam

Het was herfst 2018 en ik was al sinds juni dat jaar elke dag koud aan het douchen om mijn lichaam te laten wennen aan de kou. Ik merkte dat nu het kouder werd, mijn handen veel minder snel pijnlijk wit wegtrokken. Was ik nu echt al beter bestand tegen de kou?

Media

Masterzwemmen en ONMK kb 2020​

Wil je in een leuke, uitdagende omgeving zwemmen, dan is master zwemmen misschien iets voor je. Sinds 2018 zwem ik zelf bij het master zwemteam van Feijenoord Albion.

Media

Molenviergang Swim Experience

Molenviergang Swim Experience Zwemmen in de Rotte Op zaterdag 12 september 2020 organiseerde 010 Sports de ‘Molenviergang Swim Experience’. Een zwemtocht waarbij je zwemt langs