Search
Close this search box.

Winterzwemmen in het Zwarte Plasje in Rotterdam

Voor het eerst in koud water zwemmen

Het was herfst 2018 en ik was al sinds juni dat jaar elke dag koud aan het douchen om mijn lichaam te laten wennen aan de kou. Ik merkte dat nu het kouder werd, mijn handen veel minder snel pijnlijk wit wegtrokken. Was ik nu echt al beter bestand tegen de kou?

Zwemmen in koud open water zou een mooie test om te kijken of deze eeuwige koukleun zich winterhard kon noemen. Door 010 Sports werd een voor mij ideaal evenement georganiseerd: Winterzwemmen in het Zwarte Plasje in Rotterdam. Onder begeleiding van een aantal duikers kon je kiezen voor een afstand tot maximaal 200m. Vooraf zou uitleg gegeven worden wat winterzwemmen is en waar je rekening mee moet houden. Dit leek me een veilige manier om kennis te maken met zwemmen in koud water.

Klaar voor het Winterzwemmen in Zwarte Plasje 8 november 2018

De kou prikt over heel je lichaam

We hadden net een warme nazomer achter de rug. Maar een week voord het evenement begon zette de kou in. Op 4 november 2018 was het zover! Het water was met 6,9ºC al behoorlijk koud, dat zou een flinke uitdaging worden met de 200m waarvoor ik me had ingeschreven.

Na de uitleg was het tijd om het water in te gaan. Daar ga je dan in je badpakje voorzichtig het trapje af en het water in. Even schiet door je hoofd waarom je ooit op dit krankzinnige idee bent gekomen. En dan gebeurt het, je bent compleet in het water, en je lichaam ervaar iets wat het nooit eerder is overkomen. Je lichaam gaat meteen in een noodstand. De kou prikt over je hele lijf, alsof je door duizenden speltjes wordt geprikt. Je snakt naar adem want de kou slaat op je longen, spontaan ga je hyperventileren.
Ik probeerde mijn hoofd te kalmeren en rustig de eerste 25m naar de boei te zwemmen. Ik hoefde niet meer naar adem te snakken en begon tot rust te komen, de eerste 50m zaten erop. De volgende 150m voelde het water niet meer koud aan, maar super heet. Dit had ik niet verwacht.
Doordat ik de kou niet meer voelde begon ik steeds soepeler en sneller te zwemmen. Ik haalde wat mensen in, en voor ik het doorhad zwom ik nog een extra 50m.
Na 250m kreeg ik seintje dat ik eruit moest.

Het koude water, daar had ik me goed op voorbereid met het koude douchen. Maar verder had ik eigenlijk geen idee hoe het verder ging. Welke kleding is handig? Hoe moet je je om- en aankleden? Wat te doen als je klaar bent met zwemmen?

Ongecontroleerd bibberen

Voorzichtig klom ik uit de plas via het metalen trappetje. Net uit water vroeg de reporter van Rijnmond hoe het was gegaan. Ik kon er alleen uitstamelen dat het ontzettend leuk was en dat het water gek genoeg heet aanvoelde.
Wat voelde ik me euforisch toen ik uit koud water kwam. Doordat je zo blij bent, vergeet je dat je lichaam is nog steeds keihard aan het werk is om warm te blijven. Het is dan zaak zo snel mogelijk aan te kleden en jezelf te verzorgen met iets warms.
Na het interview ging ik snel naar de kleedruimte. De kou begon al toe te slaan doordat ik net te lang in mijn badpakje stond voor het interview.
Aankleden is lastig als heel je lichaam zich gaat verstijven door de kou. Daarom is het zaak zo snel mogelijk aan te kleden zolang het nog warm is.
De organisatie deelde aan iedereen een warm soepje uit om bij te komen. Samen met een andere deelneemster zat ik bibberend het soepje te eten. Voor het eerst ervoer ik wat het was om de afterdrop te krijgen. De reactie van je lichaam als het onderkoeld raakt en het spontaan begint te rillen om weer warm te worden.

De euforie van het winterzwemmen bleef nog dagen lang bij me. De koude douche voelde nooit meer zo koud aan als voor dit avontuur.